Su Kabağı

Su Kabağı Tohum Ekimi

Su Kabağı Yetiştirme Rehberi

  1. Tohum Seçimi ve Ekim:
    • İç mekanda dört mevsim dış mekanlarda ilkbahar aylarında tercihan Mart ayında ekim yapabilirsiniz.
    • Tohumları ekmeden önce 2-3 saat oda sıcaklığındaki su veya nemli bez içinde bekletin. Böylece tohumlar daha kolay çimlenecektir.
    • Tohumları toprağa çok derin gömmeyin. 1 cm derinliği idealdir. Daha derine inildiğinde ürün geç çıkar veya çıkmayabilir.
    • Her çukura 2-3 tohum ekmeniz önerilir.
    • Toprak sıcaklığı 28°C olduğunda çimlenme en hızlı gerçekleşir.
    • Işık alan ortamlarda çimlenme daha iyi olur.
  2. Fide Dikimi:
    • Fideler yaklaşık 15-20 cm olduğunda (4-6 yaprak aşamasında), en az 1 metre aralıklarla dikilmelidir. (Mayıs ayı)
    • Beklenen kötü hava şartları varsa, kalıcı yere aktarımı geciktirebilirsiniz.
  3. Asma Sistemi ve Çiçeklenme:
    • Su kabağı bitkisi 1 metre boylarına kadar büyüdüğünde, asma/askı sisteminden sarkıtılan iplere sardırılarak yukarı yönlü hareket ettirilir. (Haziran ayı)
    • Dişi ve erkek çiçekler oluşur. Tozlaşma, farklı canlılar (arı, karınca, kuş vb.) yardımıyla gerçekleşir. (Temmuz ayı)
  4. Hastalıklar ve Hasat:
    • Yapraklarda bozulmalar, lekelenmeler oluştuğunda hastalığın türü tespit edilmeli ve müdahale edilmelidir.
    • Kırmızı örümcek, yaprak biti ve külleme gibi hastalıklar görülebilir.
    • Sapları ve kök kısmı kuruyan su kabakları sonbaharda toplanabilir. (Sonbahar )

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir